Tuesday, July 4, 2017

Taman Kecil Kita

Mama suka halaman berumput dan ada taman kecil. Sebab itu, walaupun rumah kecil kita dah disimen halamannya semasa Mama beli, Mama minta simen itu dipecahkan sebahagiannya supaya Mama boleh buat taman mini.

Selama lebih dua tahun impian Mama nak tanam rumput dan buat halaman yang cantik tertangguh. Sebabnya, Daddy halang Mama upah orang tanam rumput. Katanya, dia boleh buat sendiri. Mama cuba untuk percaya dan berharap supaya impian tercapai. Tapi akhirnya, seperti janji-janji yang lain, Mama kecewa juga. Bukan main Mama berusaha upah orang potong rumput liar yang menyemak, kemudian terbongkok berhari- hari cabut akar rumpai yang tinggal untuk memudahkan Daddy tanam rumput. Dah la masa tu Mama tengah mengandungkan Amira. Tapi, usaha Mama sia- sia. "Nanti...nanti...nanti...tak ada masa", itu saja alasannya sepanjang masa.

Kemudian Daddy tambun pasir di hadapan rumah. Kucing datang "membuang". Terpaksalah kita menahan bau busuk najis kucing pula. Amina dan Adam pula asyik kena marah sebab main pasir tahi kucing. Sedihnya Mama. Impian Mama untuk sediakan halaman yang sesuai untuk anak- anak bermain dengan bebas terhalang.

Akhirnya, Mama keluarkan kos RM450 untuk upah orang tanam rumput dan bersihkan halaman. Nak cari orang yang sudi buat kerja ni pun susah juga. Sebab biasanya orang tak terima projek menanam rumput di halaman yang kecil.

Alhamdulillah, akhirnya impian Mama tercapai. Pada 30 Jun 2017, halaman kita dan berumput baharu. Sejuk mata memandang dan selesa untuk anak Mama bermain.

Mama sayang anak- anak Mama dan sanggup buat apa sahaja untuk keselesaan dan kegembiraan kalian!#Untuk projek menanam rumput, boleh hubungi En. Azmi 012 2975337. Nurseri beliau terletak di Banting.

No comments:

Post a Comment